Zbiór informacji na temat wody żywej oraz martwej

Zbiór informacji na temat wody żywej oraz martwej

Coraz więcej słyszy się o wodzie żywej oraz martwej? Czy charakteryzują się takie wody? Takie pytania zadają sobie osoby, które pierwszy raz spotkały się z takimi pojęciami. Poniżej przedstawiamy zbiór informacji na temat wody martwej oraz żywej. Zapraszamy!

Czym jest woda żywa?

Woda żywa posiada odczyn pH 7 lub więcej. Woda żywa jest inaczej wodą zasadową. Dzięki odczynowi bardzo dobrze nawadnia organizm, a także go odkwasza. Biorąc pod uwagę współczesny tryb życia oraz dietę większości populacji problem kwasowości jest dość powszechny. 

Czym jest woda martwa?

Podczas procesu elektrolizy powstaje również woda martwa. Jest ona zazwyczaj mocno kwaśna. Z tego względu jest wykorzystywana do czyszczenia powierzchni, w tym ludzkiej skóry. 

Jak otrzymać wodę żywą?

Jak się okazuję, wodę żywą można wytworzyć samemu za pomocą jonizatora. Jonizator to dedykowane urządzenie, które można nabyć w wielu sklepach m.in. Media Sklep. Wystarczy wlać do jonizatora trochę wody. Najlepiej jednak wlać czystą chemicznie wodę o odczynie pH 7. Po wlaniu wody trzeba poczekać na zakończenie się procesu, jakim jest elektroliza. Jonizatory są wyposażane zawsze w dwa pojemniki, w których tworzy się jonizowana woda. Zazwyczaj w dobrych modelach, które oferuje np. Media Sklep, występują przepuszczalne membrany, które umożliwiają transport jonów w trakcie elektrolizy. Wokół anody zbiera się woda zasadowa, natomiast wokół katody tworzy się woda kwaśna. W ten oto sposób w jednym jonizatorze tworzą się dwa typy wody – martwa oraz żywa. Aby jednak uzyskać oczekiwane pH oraz OPR należy odpowiednio ustawić moc urządzenia. 

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, woda jonizowana jest jak najbardziej dla Ciebie. Pijąc taką wodę żywą, możemy mieć pewność, że w sposób poprawny nawodnimy organizm. Ponadto taka woda może być z powodzeniem stosowana do przygotowywania posiłków. Także w takiej wodzie można myć warzywa i owoce. Woda o odczynie zasadowym odkwasza organizm i przywraca odpowiedni poziom kwasowości w organizmie.